Eevan keittiö

Sihteerimme Eeva Nurmi on innokas leipoja. Silloin tällöin hän muistaa OKASilaisia herkkuohjeillaan.

EEVAN JOULULEIPÄ

75 g hiivaa
2 rkl suolaa
1 l piimää (kädenlämpöistä)
3 dl maltaita
3 dl leseitä
3 dl ruisjauhoja
3 dl siirappia
10-12 dl vehnäjauhoja

Aineet sekoitetaan ja ”puuro” jaetaan kahteen isoon leipävuokaan kohoamaan 1,5 - 2 tunniksi. Paisto 150-175 asteessa noin 2 tuntia.

Valele paiston aikana pari kertaa ja vielä lopuksi siirappi-vesi-seoksella.

Parasta parin kolmen päivän jälkeen.




Kesäkurpitsarieskat, kuva yläpuolella.
Annoksia: Noin 9 kpl 
Valmistelut: 15 minuuttia 
Odotus: 30 minuuttia 
Ainekset Tee näin 
1. Pese ja paloittele kesäkurpitsa. Laita palat ja vesi kattilaan ja keitä kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes kesäkurpitsa pehmenee. Soseuta kesäkurpitsa keitinveden kanssa ja jäähdytä. 
2. Lisää kananmuna, suola ja jauhot jäähtyneeseen kesäkurpitsasoseeseen ja sekoita. Taikinan saa olla hyvin löysää, kuten kaurapuuroa. Se, kuinka paljon kesäkurpitsassa itsessään on nestettä, vaihtelee tosi paljon säiden mukaan eli jos taikina on aivan juoksevaa, lisää vähän jauhoja. 
3. Nosta ruokalusikalla taikinasta kekoja uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele jokaisen keon päälle pikkuisen jauhoa ja painele sitten keot rieskoiksi.
 4. Paista kesäkupitsarieskoja 225-asteisessa uunissa noin 17 minuuttia. Käännä rieskat puolivälissä, jotta ne paistuvat tasaisesti. 
5. Rieskat ovat parhaimmillaan heti vielä lämpiminä. Jos rieskoja jostain syystä jää, voit lämmittää ne leivänpaahtimessa. 
Psst! 
Kokeile korvata osa jauhoista kaurahiutaleilla. Rieskoja voit hyvin tehdä jättimäisistä kesäkurpitsapampuista. Keitä pamppu soseeksi ja pakasta kolmen desin satseissa, niin saat helposti herkullisia rieskoja.

Sitruunainen juustokakku

 POHJA

200 g

digestivekeksejä

75 g

Valio voita

1 tl

kardemummaa
TÄYTE

1 prk (200 g)

Valio kinuskikreemiä

1 prk (2 dl)

Valio kuohukermaa

2 rasiaa (à 200 g)

Valio Viola® sitruuna tuorejuustoa

1 ½ dl

tomusokeria
 

OHJE

  1. Murskaa keksit monitoimikoneessa tai kaulimella vahvassa muovipussissa. Sulata voi ja yhdistä keksimuruun.
  2. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (ø 20 cm) pohjalle. Öljyä reunat kevyesti ja vuoraa leivinpaperisuikaleella. Painele keksimuruseos vuoan pohjalle ja nosta reunoille.
  3. Levitä pohjalle kinuskikreemi.
  4. Vaahdota kerma. Notkista tuorejuusto ja lisää sen joukkoon tomusokeri. Yhdistä tuorejuustoseos ja kermavaahto. Sekoita tasaiseksi ja levitä täyte vuokaan. Tasoita pinta ja kopsauta ilmakuplat pois.
  5. Nosta peitettynä jääkaappiin. Anna tekeytyä kylmässä muutama tunti tai yön yli.
  6. Irrota kakku vuoasta tarjoiluastialle ja koristele.


Helmikuun Kinkkupiirakka

Ohje:
-Valmis piirakkapohja muotoillaan vuokaan
-200g kinkkurouhetta (voit lisätä myös aurajuustomuruja)
-2 dl kermaa ja 2 kananmunaa sekoitetaan
-maustetaan muskotilla ja pippurilla
-seos kaadetaan kinkkurouheen päälle
-pinnalle ripotellaan juustoraastetta
Paistetaan 200 asteessa 30 minuuttia

Vuoden 2023 ensimmäinen leipomus on tämä "eläkeläisten kakku", jota myös ruotsalaisten kakuksi kutsutaan.

Mustikkamuffinit

Tämän leipomuksen voi tehdä myös yhteen isoon vuokaan, kuten kuvissa.

Mustikkamuffinit 
Pohja
200 g voita 
¾ dl sokeria 
3 ½ dl ruisjauhoa 
¾ tl leivinjauhetta täyte 
500 g pakastemustikoita 
n. 1 dl sokeria 
½ dl perunajauhoja 
Tarjoiluun: rahka, sokeria 

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. 
2. Voitele muffinivuoka tai pienet annosvuoat. 
3. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää ruisjauho-leivinjauheseos. 
4. Erota taikinasta vajaa ⅓. Jaa loppu taikina 10 osaan ja painele se muffinivuoan pohjalle ja reunoille. 
5. Muotoile lopusta taikinasta kannet leivinpaperin päälle ja laita ne jääkaappiin hetkeksi. 
6. Sulata mustikat mikrossa (nopeuttaa mustikkakukon kypsymistä). Lisää mustikoihin sokeri ja perunajauho. Annostele täyte muffinivuokaan. Aseta kukkojen kannet päälle. 
7. Paista kukkoja 200 asteessa n. 40 min. Jos kansitaikina alkaa tummua, voit suojata sitä asettamalla leivosten päälle folion paiston loppupuolella. 
8. Notkista maustamatonta rahkaa kulhossa ja mausta sokerilla. Tarjoa valmiiden mustikkakukkomuffinien kanssa. Vinkki! Ruiskuori on helposti murtuvaa, joten kuljeta mustikkakukkomuffinit tarvittaessa muffinivuossa

Voit myös leipoa mustikkakukon piirakkavuokaan, jos sinulla ei ole mustikkamuffinipeltiä. Resepti: https://www.martat.fi/reseptit/mustikkakukko-muffinit/ 

PUMPULIKAKKU / Eeva Nurmi

250 g voita
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa vaahdoksi voi ja sokerit, lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten ja lopuksi jauhoseos. Voitele hyvin ja jauhota 2 l kakkuvuoka. Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia.

Kakku on gluteeniton, kun jauhotat vuoan gluteenittomalla jauholla.

EEVAN OMENAPAISTOS

Ohje
5-6 omenaa vuon pohjalle viipaleina ja päälle ripotellaan kanelia sekä 0,5-1 dl siirappia.
Tämän päälle muruseos: 100g voita tai margariinia, 2dl vehnäjauhoja, 1dl hienoa sokeria ja 1dl kaurahiutaleita. Sekoita em. aineet keskenään murumaiseksi seokseksi ja levitä omenoiden päälle. Paista 175 asteessa 30-35 minuuttia.
Tämä maistuu jälkiruokana tai kahvileipänä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.


EEVAN MUFFINSIT

Päivitys 4.5.2023/EK